MENÜ
Boróka-kertészet Kft.
3563 Hernádkak, Széchenyi u. 67.
20/442-4595
kert.boroka@gmail.com

Ökológiai szemlélettel eredményesen

Az Organic Green Gold (továbbiakban OGG) élő algás, 100%-ban bio növényi tápoldat Magyarországon a tavalyi évtől kapható, és már eddig is számos kedvező tapasztalatról érkezett visszajelzés a gazdák köréből.

„Az utóbbi évtizedek központi növénytermesztési feladata a megfelelő minőségű és mennyiségű növényi termékek előállítása lett. Különösen igaz ez a megállapítás a szőlő, a gyümölcs és a zöldségtermesztésre, ahol az egészséges, szermaradványoktól mentes, megfelelő ízű, zamatú, külső megjelenésű, ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, egészségmegőrző komponensekben gazdag termékek előállítása és különböző formákban a fogyasztó asztalára tétele a cél.
Nehezíti a termelők feladatát, hogy mindezt környezetkímélő módon, a termőhely ökológiai, gazdasági adottságaihoz igazítottan, rentábilisan kell megvalósítani.
Ma már axióma, hogy a megnövekedett mennyiségi és minőségi követelmények korszerű tápanyag-utánpótlási gyakorlat alkalmazása nélkül kielégíthetetlenek.
Napjainkban a tápanyagpótlásra szánt készítmények listája szinte végtelen: a bányászott ásványi anyagoktól kezdődően a biostimulátor hatású hormonkészítményekig rendkívül széles a paletta, melyen eligazodni nem könnyű feladat.
A tengerentúlon és Nyugat-Európában már felismerték, hogy a modern zöldség- és gyümölcstáplálás nem nélkülözheti a biostimulátorok használatát. Ezek a készítmények ugyanis olyan lehetőségeket nyújtanak a termesztők számára, amelyekkel a növényi kondíció fokozható, a termény minősége javul és az egyre jelentősebb mértékű és egyre gyakoribb megjelenésű aboitikus stresszhelyzetek hatásai megelőzhetők, mérsékelhetők, illetve korrigálhatók.”
(Dr. habil Nagy Péter Tamás)

Az Organic Green Gold (továbbiakban OGG) élő algás, 100%-ban bio növényi tápoldat Magyarországon a tavalyi évtől kapható, és már eddig is számos kedvező tapasztalatról érkezett visszajelzés a gazdák köréből. Az OGG tápoldatot már a második évben használjuk területeinken. A 2012-es évben 250-300 mm csapadék ellenére az őszi búzatermésünk átlaga 20%-kal emelkedett az ezt megelőző évekhez képest, és területeink nagy részén malmi minőségű búzát tudtunk betakarítani, ami korábban nem volt jellemző. Területeink nagy része 13-17 Ak föld, de van olyan rekultivált területünk, amely 3-4 Ak.
(1. kép: OGG-vel kezelt és kezeletlen búza (Adler))

 

1. kép

Az őszi árpa és a tritikálé a nagyon gyenge kelési arány ellenére (2011-2012) tavasszal 15 l/ha kezelés hatására gyönyörűen bokrosodott, így amit elveszítettünk a csíraszámon, meghoztuk a nóduszok (növényi elágazások) számán. Fontos, hogy az OGG kezeléseknek köszönhetően rendkívül jól hasznosulnak a mikroelemek, mint pl. a bór.
A növény nincs kitéve az ionantagonizmusnak, így a növények mikroelem-ellátottsága jelentős mértékben javul.
Az OGG nem csak mikroelemeket tartalmaz, hanem vitaminokat, esszenciális aminosavakat, klorofill α-t és β-t.Az alga transzferként vesz részt, saját sejtjének anyagával beépül a növénybe – ezt a Jóisten alkotta így –, a tápvize tele van szintetikus úton leutánozhatatlan polimer kötéssel, amit a növények rendkívül jól hasznosítanak.
A 70 ha-on termelt zabot (Scorpion) étkezési célokra tudtunk értékesíteni. A sörárpa (Vanessa) a gyenge tavaszi fejlettsége ellenére, kétszeri OGG kezelés hatására 3,5 t/ha átlagot hozott, és az egész termést malátának tudtuk értékesíteni.
A 2012-es évet tekintve igaz, hogy a szárazság a mi növényeinket is megviselte, mégis az OGG-nek köszönhetően növényeink beltartalmi mutatói a környék és a megye átlagánál jóval magasabbak lettek.
Napraforgót (Pioneer E82) 85 ha-on termeltünk, műtrágya felhasználása nélkül.
2-3 leveles állapotában 15 l/ha, majd 4-6 leveles állapotában 10 l/ha OGG-vel kezeltük.
A szárazságot nagyon jól viselte és a termésátlagunk is jobb lett, mint a szomszédos területeken. Földjeink többsége 14-16 Ak, de vannak rekultivált területeink, ahol még 3-6 Ak terület is előfordul.

(2. kép: OGG-vel 2x kezelt, műtrágya nélküli – műtrágyázott, hagyományosan kezelt, egymás melletti napraforgósorok)

 

2. kép


A 2012 szeptemberében vetett repce nagyon szépen fejlődött, a kezelés hatására megerősödve ment a télbe.
Általános tapasztalat, hogy növényeink gombás, baktériumos megbetegedésekre egyáltalán nem voltak fogékonyak.
A szántókon csak herbicid kezelésekre volt szükség. Jelentősen csökkenteni tudtuk a növényvédő szerek mennyiségét és a műtrágya felhasználásunkat. A tápanyag-utánpótlást csirketrágyával és OGG felhasználásával oldottuk meg.
A 2012-es évben 72 ha szőlőterületen végeztünk bérművelést. Az OGG tápoldatot
3 permetezési körben alkalmaztuk 8 l/ha mennyiségben. Összesen 5 permetezési körre volt szükség, de az utolsó kijuttatáskor már csak a tápoldatot használtuk.
A szőlőterületekről a 250-300 mm csapadék ellenére nagyon szép, lédús szőlőt takarítottunk be, így a termésátlagok az őstermelők megelégedésére igen kedvezően alakultak.
Ezzel egyidőben a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola professzora Dr. habil Nagy Péter Tamás és Pintér Tamás, szakdolgozatot író diákja által folytatott idei évi noszvaji kísérletek is nagyon jól sikerültek. „Ma már elfogadott tény, ha minőségi bort akarunk inni, akkor a szőlőtermesztésünknek is minőséginek kell lennie.” (Dr. habil Nagy Péter Tamás)
A kísérletek során üzemi megfigyeléseket, levél és termésdiagnosztikai vizsgálatokat végeztek. Az elvégzett helyszíni bejárások alkalmával megállapították, hogy a szer kijuttatása során kicsapódás, kiülepedés, inhomogén fáziselkülönülés nem volt észlelhető. Az OGG a szűrőt, illetve a szórófejet nem tömítette el, korrozív hatás nem volt tapasztalható, s az alkalmazott dózisban perzselési tüneteket sem okozott.
Használata során zöldebb, egészségesebb levélszín, fényesebb lombozat volt megfigyelhető a kezelést nem kapó kontrollhoz képest. Ezt műszeres vizsgálatok is megerősítették, hiszen kimutatható volt, hogy az OGG-kezelés szignifikánsan növelte a levelek relatív klorofill-tartalmát.
(3. kép: A biostimulátorok növelték a fürtök méretét és tömegét)

3. kép

 4. kép: Kezelt és kezeletlen szőlőfürt

Szembeöltő volt, hogy a kezelt tőkék esetén a bogyók és a fürtök vizuálisan teltebbnek, nagyobbnak tűntek, amit a kapott gyümölcsanalitikai eredmények is alátámasztottak
(1. táblázat).

1. táblázat: Gyümölcsvizsgálati eredmények (szedési érettség állapotában)

Minta

Fürt tömege (g)*

Tömeg gyarapodása (%)**

Bogyóméret (mm)***

Bogyóméret-gyarapodás (%)**

Kontroll

179,02a

-

11,30a

-

OGG

250,22b

39,8

14,35c

27,0

Megjegyzés: A különböző szignifikancia szinteket eltérő betűjelzés jelöli (P≤0,05)

* 5 véletlenszerűen kiválasztott fürt átlagtömegeként van feltüntetve

** a tömeg- és bogyóméret-gyarapodás a kontrollmintához viszonyítva került megállapításra

*** a bogyóméret 100 db szőlőszem tolómérővel mért átlagos tömegét jelenti

A táblázat adataiból megállapítható, hogy a kezelés szignifikánsan, 39,8%-kal növelte a fürtök tömegét. Ez a tömeggyarapodás a bogyók méretében is tükröződött, a kezelés 27%-os bogyóméret növekedést idézett elő.

Nagyon várjuk már az Organis Systems®csapatának engedélyezés alatt álló további bio növényvédelmi termékeit.

2013 tavaszán jelentős költségeket fogunk megspórolni a fejtrágya adagok lefelezésével, így amint az időjárás engedi, már március végén indulnak is a permetezőink, tartályainkban az OGG-vel.

Szerényi Júlia Eszter

elnök

Visontai Mezőgazdasági Szövetkezet

Őstermelő
Gazdálkodók Lapja
2013/1. szám

2013. február 20.

 

Asztali nézet